Катедра по история на литературата и сравнително литературознание и издателство "Ентусиаст" имат удоволствието да поканят всички колеги и студенти на публичната лекция на проф. Долеруп.

 

 

 

 

 

Проф. Кай Долеруп е датски учен, преводач и преподавател. Роден е в Аржентина, но заедно със семейството си се завръща в Дания, след като Хуан Перон завзема властта в страната.

През 1970 г. завършва магистърска степен с английски и испански език, а по-късно защитава докторантура в Университета в Копенхаген.

От 1970 до 2006 г. преподава в Департамента по английски език в Университета в Копенхаген, а през последните 10 години оглавява Програмата за превод, с която участва в редица форуми и конференции на Европейския съюз включително за новоразвиващи се икономики и за бивши Съветски държави.

Автор е на над 200 статии, научни трудове и книги, посветени на науката на превода, на приказките на Андерсен, Братя Грим и на творчеството на Шекспир.

През годините е бил гост лектор и хоноруван преподавател в много чуждестранни университети, включително във Великобритания, САЩ, Китай, ЮАР и Южна Америка.